OMA-Paper Circuits

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze opdracht doe je in een groep van 6 tot 8 leerlingen. Jullie maken allemaal je eigen ding, maar het moet wel allemaal met elkaar te maken hebben. Beslis dus eerst met elkaar over een thema. Het thema dat wij gebruiken voor deze handleiding is een stad, maar je mag zelf ook een ander thema bedenken!

Planning
Week 1 Begin eerst eens met de voorbeelden, probeer die deze les helemaal werkend te krijgen. Lukt het je ook meerdere LEDs aan te sluiten?
Week 2 - 3 Probeer nu eens een bouwerk, stad, landingsbaan of sterrenhemel te maken (pluspunten voor een selfie met de Poolster). Hier kun je 2 of 3 lessen over doen.


Inleiding

Als je een lichtschakelaar indrukt, dan gaat het licht aan. Logisch toch? Maar, als je er iets beter over nadenkt, dan is het eigenlijk helemaal niet zo logisch. Want waarom gaat het licht eigenlijk aan? Waarom geeft een lamp eigenlijk licht? En waarom gaat het soms kapot, soms zelfs zo kapot dat hele huizen en gebouwen in brand vliegen door kapotte elektrische leidingen. In deze opdracht ga je aan de slag om zelf een stad te maken (maar je mag dus ook een ander thema verzinnen!) en de stad moet verlicht worden! Je verwerkt LEDjes op een mooie manier in je stad en maakt er uiteindelijk een filmpje van. Hoe komt het dan ongeveer eruit te zien? Zo dus: https://youtu.be/-qZVVdYkOIE. Een klein verschil, in plaats van een pen met geleidende inkt maken we gebruik van kopertape. Hoe dat precies werkt, daar kom je snel genoeg achter

Een klein lesje elektronica

Om een lampje te laten branden, heb je energie nodig. Bij je thuis of op school wordt die energie geleverd door een elektriciteitscentrale, maar om nou een hele centrale te bouwen voor onze stad, dat gaat wat ver. Dus in plaats daarvan maken we gebruik van batterijen en wel deze:

Knoopcel.jpg.

De batterijen leveren genoeg energie voor ongeveer twee LEDjes. Let op: pak de batterijen alleen aan de zijkant vast, anders kunnen ze erg snel leeg gaan

Je zult vast wel eens gezien hebben dat batterijen een plus en een minkant hebben, we zeggen ook wel een plus en een minpool. In de wetenschap noemen we de pluspool ook wel de anode en de minpool de kathode. De elektrische stroom van de batterij kan alleen van anode naar kathode lopen (dus van + naar -). Als we dus deze stroom door een LEDje willen laten lopen, zodat het LEDje aangaat, dan moeten we daar rekening mee houden. Voordat we daar naar kunnen kijken, moeten we eerst even kijken naar de soorten LEDjes die we gaan gebruiken. Als je erg handig bent, dan zijn deze erg mooi om te gebruiken. Als ze uit staan vallen ze bijna niet op, maar ze geven wel erg mooi licht. We noemen ze SMD LEDs:

SMDLED1.jpgSMDLED2.jpg


Sommige mensen zijn minder handig of houden gewoon niet zo van een priegelwerkje. Of vinden grote LEDs gewoon cooler. Dus we hebben ook deze:

LED.jpg

De stroom moet dus van plus naar min door een LED, het maakt daarvoor niet uit welke je gebruikt. Nu kan je natuurlijk voor iedere LED dit uitproberen, maar dat is erg veel werk. En we moeten zo lui mogelijk zijn (maar niet luier dan dat). Dus even snel naar de LED kijken is genoeg. Aan de onderkant van de SMD LED zie een tekentje staan als je goed kijkt. Dit geeft aan waar de plus en min zitten, kijk maar eens naar deze tekening: SMD polarity.jpeg.

Voor de grote LEDs is het bijna net zo makkelijk. Het korte pootje is namelijk altijd de min (en de lange dus de plus). Polarity LED.png

Aan de slag

Genoeg gelezen! Tijd om het uit te proberen. In het lokaal vind je een paar stencils die je helpen om papieren circuits te maken. Ga met de stencils aan de slag. Die stencils zien er ongeveer zo uit:

Voorbeeldblad.jpg.

Bedenk vervolgens zelf met je groepje hoe je deze gaat toepassen in jullie stad (of zelf verzonnen thema). Kunnen jullie je stad net zo cool maken als die uit het filmpje? Wat mag je gebruiken? In ieder geval een vel A2 karton, een paar vellen golfkarton en op verzoek ook wat gekleurd karton. Verwerk op een mooie manier én het kopertape én de LEDjes in jullie stad. Verwerk er zelfgemaakte schakelaars in en maak een kort filmpje over je stad.