OMA-Lasersnijder-02

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je had al eens een sleutelhanger gemaakt, we gaan nu een dobbelsteen maken.


Planning
Week 1 Maak online in Makercase het 'doosje' en download de plannen hiervoor.
Importeer dit in Lightburn en bewerk het.
Exporteer het als .rd bestand naar een USB-stick, en snij het uit.
Als je genoeg tijd over hebt kun je het in elkaar plakken.
Week 2 Check of de dobbelsteen droog is en werkt.
Verven in leuke kleuren is optioneel.


Deze opdracht maak je met het programma 'Lightburn', dat speciaal gemaakt is om plaatjes en tekst op zo'n manier te vertalen dat een lasersnijder er mee om kan gaan. Op de computer die vlakbij de lasersnijder staat kun je Lightburn vinden. Het heeft het volgende icon:

Lightburn icon01.png

Makercase

We beginnen dit keer niet in Lightburn, maar in de webbrowser. Start Chrome maar eens op en ga naar de volgende website: https:\\www.makercase.com


Je ziet het volgende voor je neus:

Makercase01.png

Zoals je ziet zijn er veel soorten doosjes die je kunt maken, kies nu voor 'Simple Boxes'. Vervolgens is het alweer een stuk minder simpel: Je ziet op je scherm een saaie kubus en je moet allerlei dingen gaan invullen. O jee!

Makercase02.png

Hier zie je welke instellingen je allemaal moet maken. Vergeet niet op 'milimeters' te klikken, anders zijn de maten in inches en dat is een beetje anders.

Hier zie je de uitleg van de instellingen, dan weet je wat er gekozen is en waarom. Je kunt wat spelen met de verschillende instellingen om te zien wat ze precies doen. Verder naar onderen zie je een voorbeeld, hou die maten aan voordat je verder gaat:

  1. Units: Milimeters want wij werken nooit in inches!
  2. Width, Height en Depth: Breedte, Hoogte en Diepte in milimeters. In dit geval dus 3cm x 3cm x 3cm.
  3. Dimensions: Outside als je wilt dat de opgegeven maten als buitenmaten gebruikt worden. ( Je zou voor Inside kiezen, als je wilt dat dit de ruimte in het doosje moet zijn.)
  4. Material Thickness: De dikte van het te snijden materiaal. Wij werken altijd met 3mm dik hout eigenlijk.
  5. Open or Closed box: Bij een open doosje krijg je geen deksel.
  6. Edge Joints: Op welke manier wil je dat de randen van het doosje aan elkaar zitten. De gekozen 'finger' joints zijn zowel makkelijk te lijmen als stevig.
  7. Finger Size: De maten van de vingertjes, verschuif deze schuif maar eens een beetje.

Makercase03.png

Als het goed is dan ziet je doosje eruit net als op het plaatje. Klik tot slot op de groene knop 'Download Box Plans'.

Je kunt vervolgens nog wat dingen aanpassen bij het downloaden. Dit hoeft verder niet.

Makercase04.png

Klik links onderin op de knop 'Download SVG'. Je kunt het bestand vervolgens nog een naam geven ofzo, waarna het in de map 'Downloads' op de computer staat. Meestal heet het bestand dan 'box.svg', maar als meer mensen het al gedownload hebben zal het wel 'box(1).svg' heten of erger ... onthoud even wat de naam is.


Aangezien we het bestand gaan importeren hoeven we er verder niet op te klikken ofzo. Laat het maar vrolijk staan in de map downloads!

Lightburn

Start het programma Lightburn op.

Lasersnijder02-01.png Klik in het menu 'bestand' (links bovenin) en kies van voor 'importeren'.


Lasersnijder02-02.png

Nu is het tijd voor wat truukjes. Aangezien we een piepklein kubusje gingen maken, is het nu dus ook heel klein in beeld. Je kunt op het vergrootglas klikken om het beter in beeld te krijgen. Het is ook handig het even naar het midden van het beeld te slepen zodat je de ruimte hebt. *LET OP*: Sleep niet aan de vierkantjes om het groter te maken, de verhouding is dan weg!

Zorg er om te beginnen voor dat je het hele object geselecteerd hebt. Als je in de linker kolom (met al die plaatjes) het pijltje geselecteerd hebt, kun je op je doosje klikken om dit te selecteren. Kies dan in het menu voor 'Rangschikken' en daarna voor 'Degroeperen'.

Lasersnijder02-03.png

Waarom is dit handig? Nou, omdat het plaatje eigenlijk een .svg bestand was, zag Lightburn het als één enkel object. Door het te degroeperen haal je alle losse delen los. Dit is fijn want nu kunnen we de onderdelen los bewerken.

Om te beginnen heeft Makercase in de verschillende vlakken gezet om welke kant van het doosje het ging. Dat is handig om te weten, maar wij doen er verder niets mee. Deze tekst mag dus weg. Doordat we het gedegroepeerd hebben kunnen we de tekst dus stuk voor stuk selecteren, en daarna verwijderen. Probeer dat maar eens.

Als de tekst weg is moet het er zo uit zien:

Lasersnijder02-04.png Nu de rest nog. Het moest een dobbelsteen worden, dus dat betekent stippels erin. Kies in het linker menu de cirkel tool.

Lasersnijder02-05.png Maak nu een mooie cirkel, niet te groot en niet te klein.

Zoals je ziet is het doosje in het voorbeeld rood, en het cirkeltje zwart. Dat is belangrijk, weet je nog waarom?

Op dezelfde manier kun je de rest van de getallen ook invullen. Wel even opletten hoe de cijfers horen te staan op een dobbelsteen. Ook kun je ervoor kiezen getallen te nemen. Extra pluspunten als je niet voor de normale getallen kiest natuurlijk. Maak er wat leuks van!

Lasersnijder02-06.png

Tot slot nog de instellingen: Alles dat rood is moet gesneden worden, alles dat zwart is moet gegraveerd worden. Dit zijn de instellingen (in het Nederlands en daarnaast in het Engels):

Lasersnijder02-07.png Lasersnijder02-08.png

(Lijn = Line = snijden, Vullen = Fill = graveren)

Zoals je ziet is bij snijden de 'Speed' laag en de 'Power' hoog, en bij graveren precies andersom.

Ook moet je er nog even op letten dat je eerst graveert, en dan snijd! Daarvoor moet je even naar die kleurlagen kijken.

Lasersnijder02-15.png

Als Graveren boven Snijden staat dan is het goed, zo niet dan moet je een laag naar boven verplaatsen met de pijltjes.

Tot slot bewaren als een RD bestand op een USB stick.

Lasersnijder02-09.png Klik op de knop 'Opslaan RD file' (of 'Save RD file'), en sla het .rd bestand op een USB-stick op.


De Lasersnijder

Nu met de stick naar de lasersnijder en de boel uitsnijden. Denk er even aan dat het een klein doosje wordt, je hebt dus maar een klein stukje hout nodig! Meestal liggen er wel wat reststukjes.

Lasersnijder02-10.png

Zet de kop van de laser ook zoveel mogelijk naar de rand. Vergeet niet dat je gaat graveren: De kop gaat dan hard heen en weer, dus je moet veel ruimte naar links en rechts overhebben (en dus niet tegen de gewichtjes botsen).


Lijmen

Als allerlaatste onderdeel moet je het doosje nu nog lijmen. Het is hout, dus de lijm die je moet gebruiken ligt ook voordehand: Houtlijm! Dit kan vlekken, dus doe dit niet boven je allermooiste trouwjurk of trouwpak.

Lasersnijder02-11.png

Het is slim om kleine druppeltjes houtlijm op alle 'vingertjes' te doen, en het doosje daarna in elkaar te klemmen.

Lasersnijder02-12.png Lasersnijder02-13.png

Je kunt er eventueel een stukje schilderstape omheen doen om het bij elkaar te houden totdat het droog is.

Lasersnijder02-14.png


Dan nog de eindcontrole: Klopt je dobbelsteen? Als de dobbelsteen droog is kun je er nog een mooi kleurtje op maken. Ook weet je nu hoe je met Makercase allerlei makkelijke vormen kunt genereren.