Naaimachine-uitleg

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe werkt een naaimachine nu zo ongeveer. Hier een lichtgewicht uitleg met daarna nog wat verwijzingen naar losse vaardigheden die handig zijn om te hebben.

Inhoud

De naaimachine

Hier een plaatje van de gemiddelde, zij het wat ouderwetse, naaimachine met daarbij de namen van de onderdelen. Je hoeft niet alles uit je hoofd te leren uiteraard, maar net zoals bij alle dingen die complexer in elkaar zitten dan het gemiddelde potlood is het wel slim en handig om te weten waar jij en anderen het over hebben:

2. Draadhevel: Deze beweegt op en neer tijdens het naaien. De bovendraad rijg je voor het naaien door de draadhevel. Vaak zit hier in de buurt ook nog wel een knopje (1) waarmee je de draadspanning kunt regelen.

3. Draadafsnijder. Vroeger zat je vaak te priegelen met een schaartje, nu haal je de draad hier even door en klaar ben je. Leuk om mensen vooral niet te vertellen dat dit hier zit: Men vraagt zich dan voortdurend af hoe het komt dat de draad toverachtig los gaat steeds als je klaar bent.

4. De voet of persvoet. Deze houdt de stof op zijn plaats en kun je met een hendel omhoog en omlaag zetten. Naaien doe je altijd met de knop omlaag uiteraard.

Doorgaans is de standaardvoet prima, maar ga je knopen aannaaien of ritsen ofzo dan gebruik je aparte persvoetjes.

5. Spoelhuis. Hierin zit de magie van de naaimachine eigenlijk: Eigenlijk naait de machine niet zoals je dat met de hand zou doen, maar reigt de machine de stof met twee draden aan elkaar.

6. Aanschuiftafel: Deze kun je van de naaimachine afhalen als je bijvoorbeeld broeken ofzo zou willen zomen: Deze passen dan helemaal onder de naald.

Dit is vaak de plek waar ook wat opbergruimte zit. Ik stel me dan zo voor dat de dames en heren van de naaiclub hier hun illegale D&D in verstopten ;-)

7. Richtingsknop. Hiermee kun je naar voren of juist naar achteren naaien. Bij het begin en eind van mijn werkstuk gebruik ik deze om even een paar keer kort naar voor en achter te naaien om aan- en af te hechten (dit is niet heel netjes hoor, maar wel handig en snel).

Meestal is dit een knop met daarop twee driehoekjes (wit en zwart).

8. Hier vind je de garenpen met daarop een spoel met garen. Afhankelijk van de naaimachine vind je hier in de buurt ook het knopje om het kleine spoeltje dat je in het spoelhuis moet neerleggen mee te winden ... Hierover lees je meer in de handleiding van de naaimachine zelf.

9 t/m 11. Een aantal knoppen om het type steek, de diepte en de breedte in te stellen.


17. Handwiel. Hiermee kun je los van het voetpedaal de naald bedienen. Als je naaimachine nu geen knop heeft om de naald omhoog en omlaag te doen (dit is niet hetzelfde als de hendel van de persvoet!) kun je dat hiermee doen.


En hoe werkt dat dan min of meer

Zoals gezegd reigt de machine eigenlijk de stof aan elkaar in plaats van te naaien. Op het plaatje hieronder zie je hoe de twee draden bij elkaar komen.

De blauwe draad wordt steeds door het lusje van de groene geregen. Als alles helemaal goed gaat dan kruisen de draden elkaar precies midden in de stukken stof en zie je aan de boven- en onderkant alleen maar lusjes.

Vandaar dat de 'draadspanning' belangrijk is: Is de spanning te laag dan ligt het kruispunt bovenop de stof, en is die te hoog dan ligt dit aan de onderkant. In beide gevallen ziet het er niet mooi uit en kan je stof verfrommelen.


Basisvaardigheden

Wat moet je nu allemaal weten om aan het werk te kunnen? Hieronder vind je een lijst met verwijzingen naar losse stukken die handig zijn om te kunnen.

Oefen ze allemaal een beetje met stukjes stof. Goed kunnen naaien is, zoals alles bij OMA eigenlijk wel, kilometers maken!

NB: Dit zijn allemaal snelkoppelingen naar websites, het kan helaas altijd zo zijn dat ze verdwenen zijn. Laat het even weten als het niet meer werkt!

NB2: De naaimachines en de kleur garen kunnen verschillen van die van jouw ... probeer het niettemin na te doen!

- Allereerst de basiskennis natuurlijk, deze vind je hier: https://allesovercosplay.nl/fundamentele-basiskennis-naaien/ - De naaimachine in het algemeen: https://allesovercosplay.nl/hoe-werkt-naaimachine/


Meer informatie

Meer informatie over werken met de naaimachine kun je vinden op de volgende links: