Cutstudio Intro

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met Roland Cutstudio kun je een plaatje zo bewerken dat de Vinylsnijder het ook daadwerkelijk kan uitsnijden voor je.


Het lijkt een beetje op printen, tenslotte is daar ook het idee dat een printkop over een stuk papier heen gaat en druppels inkt op bepaalde plaatsen spuit. Een Vinylsnijder werkt in tegenstelling tot een normale printer niet van boven naar beneden (of regel voor regel zoals hele oude printers) maar kan zomaar ineens beslissen om helemaal onderaan te beginnen en dan naar boven te werken, of in het geval van complexe tekeningen zelfs ergens in het midden. Cutstudio vertaald het plaatje als het waren in een 'pad' dat het snijapparaat vervolgens fijn kan volgen. Hier leer je hoe dit werkt.


Mocht je tegen problemen aanlopen: Raadpleeg de FAQ / VVV eens!

Cutstudio

Het programma staat op dit moment op de PC bij de raamkant (je vindt hier onder andere de lasersnijder) direct bij de Vinylsnijder. Open het programma, je herkent het aan het icon: RCS Icon

Meestal zal het op het bureaublad van de computer ergens staan, maar als je kameraden erg slording zijn geweest kan het ook ergens verstopt zitten. Eventueel kun je ook in het Startmenu kijken.


Eenmaal geladen krijg je, als alles goed gegaan is natuurlijk, het volgende scherm voor je neus:

Roland Cutstudio Window

Midden in beeld zie je een canvas met daarop kleine vierkantjes (het raster). Elk vierkantje is een centimeter breed en lang.

Let op: In deze handleiding maak ik gebruik van een engelse versie van het programma maar probeer wel zoveel mogelijk te vertalen. Het kan dus zijn dat er 'in het echt' andere namen voor dingen gebruikt worden.

Plaatje: Bestaand plaatje importeren of nieuw maken?

Je kunt nu twee kanten op: Maak wat je uit wilt snijden direct in Cutstudio, of importeer een leuk plaatje dat je al eerder gemaakt hebt of gewoon goed gestolen van internet.

Het meest snelle resultaat heb je door even snel een klein plaatje te maken in Cutstudio, dus komt dat als eerste aan bod; Je hoeft er tenslotte het programma niet voor uit. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt.

Nieuw plaatje maken in Roland Cutstudio

Aan de linkerkant van het venster zie je een aantal hulpmiddelen (ook wel 'toolbar'). Als je er even boven gaat 'hangen' met je muis krijg je een zogenaamde tooltip in beeld (dat is een stukje tekst dat aangeeft waar het voor is).

Rolandcutstudio tools left.png

Laten we een ster maken. Klik met je muis op het sterretje. Daarna op het canvas, houdt de muisknop ingedrukt en sleep een eindje naar links of rechts. Zodra je de muisknop loslaat heb je een ster.

Dezelfde truuk doe je ook met vierkantjes, cirkels etc. Als je van een gemaakt object af wilt dan kies je in de toolbar het pijltje, selecteer je het object (of meerdere) en vervolgens op de 'Deletetoets' op je toetsenbord (of 'cut' in het menu van Cutstudio).

Als je er tekst bij wilt kan dat ook natuurlijk. Klik in de toolbar op de A en klik dan ergens op het canvas. Je ziet een cursor verschijnen. Nu kun je tekst intikken.

Het is handig eerst de tekst in te tikken en je daarna pas zorgen te gaan maken over welk lettertype je wilt hebben. Zodra je tekst in hebt getikt kun je het selecteren zoals je gewend bent in bijvoorbeeld Word ofzo.

Dan klik je op 'Properties' of 'Eigenschappen' helemaal rechts in het menu. Je kunt nu alles aan je tekst wijzigen.

Rolandcutstudio tekst eigenschappen.png

... En met 'Alles' bedoel ik ook echt 'Alles'. Van breedte, tot hoogte tot dikte tot richting ...


Plaatje importeren

De andere mogelijkheid die je hebt is het importeren van een bestaand plaatje. Dit

  • maak je zelf in een tekenprogramma.
  • teken je zelf en scan je daarna in.
  • steel je van internet (Zoek eens iets op in Google en klik dan op 'Afbeeldingen').

Waar moet je op letten:

  • Het moet een JPG, BMP of SVG plaatje zijn.
  • Je plaatje moet twee kleuren zijn, het liefst met zoveel mogelijk contrast.
  • * Let op: Een van de twee kleuren wordt de achtergrond kleur, oftewel je laptop of keukenkastje of je kat als je de sticker daarop wilt plakken. Als die achtergrond zwart is, is het niet slim om zwart sticker materiaal te kiezen.
  • Fijne lijntjes of veel kleine stippeltjes zijn erg onhandig.
  • Kleurovergangen van bijvoorbeeld zwart naar wit zijn onhandig en daar valt meestal niet mee te werken; Technisch is het dan ook nier meer een twee kleuren plaatje maar een plaatje met meerdere grijstinten.

Als voorbeeld een door mijzelf getekende smiley:

Smiley

  • Klik in Roland Cutstudio op 'Import' en open je plaatje.

Import

  • Je plaatje staat nu lichtgrijs op het canvas. Klik met de rechtermuisknop op je plaatje in kies voor 'Image Outline'.

Image Outline

  • Wat je nu wilt is dat Cutstudio de randen van je plaatje volgt en deze vertaalt naar een 'pad' voor de snijder.
    • Met de schuifjes kun je het contrast wat vergroten of verkleinen.

      Door 'Remove Thin Lines' aan te vinken kun je de kleine lijntjes makkelijk wegwerken door de schuif heen en weer te halen.

    • Klik op 'Extract Contour Lines' om te zien of de randen er goed uitgehaald worden, deze zullen in het blauw zichtbaar zijn. Zijn de randen niet mooi meegenomen dan zul je wat moeten spelen met de schuifjes.
    • Klik als je tevreden bent op 'OK'.
      • Het kan zijn dat de boel toch niet helemaal netjes gaat, het blijft tenslotte maar een simpel computerprogramma. Raadpleeg de FAQ / VVV eens om te zien of je probleem erin staat (Onderdeel 'Image Outline' moet je hebben).

Extract Contour Lines

  • Met blauwe lijnen zie je nu wat er daadwerkelijk gesneden gaat worden. Dit kun je nog vergroten of verkleinen. Als je het plaatje meerdere keren uitgesneden wilt hebben kun je het nog kopieren en naast het andere plaatje plakken.
  • Ook zul je er even op moeten letten dat het plaatje in zijn geheel op het canvast past! Zo niet dan even wat verkleinen. Om het op te fleuren kun je er eventueel nog wat tekst bijzetten (een eindje terug in deze handleiding vind je hoe dat moet).

In principe ben je nu klaar


Tevreden? Bewaar je werk!

Afhankelijk van hoe complex je plaatje was heb je er meer of minder aan moeten doen om het goed in Roland Cutstudio te krijgen. Zeker als het best wat moeite kost zou ik het vooral even bewaren door op 'Save' of 'Opslaan' te klikken en het dan op een eigen USB stick of op Drive te zetten.


Je maakt er dan een zogenaamd 'CST' of 'Cutstudio Document' van, dat je later direct kunt openen en gebruiken. Wel zo handig!

Uitsnijden

Voila, je bent nu helemaal klaar om de boel nu uit te snijden. Als je geluk hebt dan liggen er vellen vinyl klaar en zit er zelfs al eentje in de Vinylsnijder, zo niet dan zul je dat even in orde moeten maken, meer hierover vind je bij de handleiding over de Vinylsnijder.


Is alles wel in orde dan hoef je nog maar een ding te doen: Klik op 'Cutting' of 'Snijden' in het menu en zorg ervoor dat de Roland SV-12 is geselecteerd als 'printer' (ja, het is een beetje vreemd maar voor de computer is het gewoon een printer ...).

Snijden


Klik tot slot op 'OK' te te beginnen.