OMA-mBot-Extra

Uit Aureus Beta
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de mBot kun je simpele dingen doen zoals lichtjes aan en uit laten gaan (wooptidoe, zelfs in meerdere kleuren), op een lijn laten rijden, stoppen zodra er een voorwerp voor hem staat en heel misschien zelfs wat geluidjes laten maken. Het is tijd om een stapje verder te doen en zoveel mogelijk van deze dingen bij elkaar te proppen.

Je vindt hier twee opdrachten. Als je de eerste al eens gedaan hebt, dan mag je de tweede meteen doen. Als je de eerste een keer bekeken hebt terwijl anderen hem deden, is het misschien slim er in ieder geval eens naar te kijken.


Opdracht 1 zou niet langer dan 1 les moeten duren.

Over opdracht 2 mag je een stuk of 3 lessen mogen doen, maar dan moet het wel heel bijzonder zijn ;-)


Wat leer je hiervan (of wat zouden wij graag willen dat je leert?): Hopelijk krijg je hiervan wat programmeer ervaring doordat je alles in stapjes moet opdelen en met meerdere dingen tegelijk rekening moet gaan houden en met zaken als loops / lussen en variabelen werkt. Daarnaast mag je ook los gaan met filmen en alles dat daarmee te maken heeft. Zoek vooral op internet leuke manieren om je films nog toffer te maken. Als je er zin in hebt is een lesje op Youtube volgen over iMovie ook zeker een aanrader!


Eerste Opdracht

Het eerste deel van deze opdracht heb je misschien al eens gezien op een open dag, infomarkt of zelfs in de klas: Maak een sumo programma voor je mBot. Je mBot moet in de grote Sumo Cirkel aangezet kunnen worden. Hij moet op de een of andere manier andere mBots vinden, en deze proberen uit de cirkel te duwen.


Wat hints en tips voor je programma:

  1. Als je mBot stilstaat zal hij niet snel als grote overwinnaar uit de wedstrijd komen. Je kunt hem steeds rechtdoor laten rijden tot de rand van de cirkel en hem dan van richting laten veranderen.
  2. e kunt met de 'kies willekeurig' of 'random' functie het gedrag van je mBot ook meer willekeurig laten lijken. Bijvoorbeeld door hem elke drie seconden een andere, willekeurige, richting op te laten rijden.
  3. De lijnsensor kun je gebruiken om de mBot niet buiten de cirkel te laten komen. Zodra de sensor zwart tegenkomt laat je de mBot wat naar achteren rijden en links- or rechtsom een bochtje maken.
  4. Als je dan een andere mBot tegenkomt, dan moet je hard naar voren rijden natuurlijk.

Tweede Opdracht

'Timing' is een van de belangrijkste dingen om onder de knie te krijgen. Bekijk de volgende stomme filmpjes eens:

En daarna is de pret nog niet voorbij, bekijk de volgende eens:

En tot slot om wat kleur aan je leven toe te voegen:

Voila, allemaal filmpjes waarin achtervolgingen plaatsvonden op de een of andere manier.


De meest makkelijke manier om dit met twee mBots te regelen is door ze gewoon precies hetzelfde programma te geven en ze dan na elkaar op dezelfde plek te laten starten met wat tijd ertussen. Probeer dat eerst eens uit door een programma te maken dat ervoor zorgt dat de mBot vooruit rijdt, en na een seconde of 5 een andere richting kiest.


Hopelijk heb je door bovenstaande filmpjes wat inspiratie gekregen. Probeer nu met een aantal anderen eens een film te maken met de mBot in de hoofdrol. Het tweede voorbeeld filmpje vond ik vrij saai: Onze vriend Buster Keatong (ja zo heette die vent) rent vooral vooruit en pas bij het eind begint het een beetje lollig te worden. Als je de mBot in je film alleen maar rechtuit laat rijden wordt het even saai!

Probeer de mBot dus zoveel mogelijk te laten doen zonder dat je film stopt: Rijden, stoppen, bochtje, even met de lampjes knipperen, geluidje maken, doorrijden etc. etc.


Als jullie het voor elkaar krijgen mag je de film verder bewerken op een van de iMacs in de studio met iMovie. Je kunt er dan makkelijk in knippen en geluid achter zetten. Dit hoeft niet natuurlijk, met een filmpje vanaf je telefoon zijn we ook al tevreden!