Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

OMA-Intro Lightburn en Lasersnijder

21 bytes toegevoegd, 29 aug 2023 15:20
geen bewerkingssamenvatting
Voila, in principe ben je (bijna) klaar om te snijden. Wat nu belangrijk is, is dat je eerst je materiaal gaat uitkiezen. Er zit tenslotte verschil in snijden uit hout of snijden uit papier.
Je zult aan het programma Lightburn nu ook moeten vertellen welke waarden het moet gebruiken bij de verschillende kleuren die je hebt gekozen. Daar zijn een aantal dingen belangrijk bij: Snelheid en kracht. Dubbelklik twee keer op de zwarte kleur rechtsboven in het venster. Je krijgt nu het volgende te zien:
[[File:lightburn_pwrspd01.png]]
Voor hout zijn de instellingen eenvoudig: De snelheid voor snijden mag op 2520. De maximum en minimum kracht respectievelijk op 25 55 en 3560. Bij 'Mode' moet 'Cut' staan, wat 'snijden' betekent. In de Nederlandse versie staat daar dan 'Lijn'.
De letters moeten niet uitgesneden worden natuurlijk maar gegraveerd. Dit was rood, dus dubbelklik op rood rechtsbovenin je venster en wijzig ook hier de instellingen. Graveren kan snel: Snelheid mag 400 zijn, en de power 20 en 10. Als het er al niet stond dan zorg je ervoor dat bij 'Mode' nu 'Scan' staat, dit betekent 'graveren'. In de Nederlandse versie staat daar 'Vullen'.
==Hoe krijg je het naar de lasersnijder?=Over Kleurtjes en Volgorde===Onderaan je scherm staan heel veel kleurtjes. Je zult wel denken dat je daar niets aan hebt, een 'snijder' is tenslotte geen 'printer'. Je kunt nu twee dingen doen:# Rechtstreeks naar de lasersnijder sturen (via niet een USB kabel)# Op een USB stick zetten die je in kleur snijden tenslotte. Maar de lasersnijder kan stoppen [[Filekleurtjes zijn er echt niet voor niets:lightburn_save01.png]]
===Via de kabel===
De computer bij de lasersnijder staat via een kabel in contact daarmee. Dat is handig. Het enige dat je hoeft te doen is op 'Send' te klikken. Lightburn zal je nog even vragen hoe je het bestandje wilt noemen. Je mag zelf een naam uitkiezen natuurlijk. Let er wel even op dat de naam maximaal uit 8 letters bestaat; Maak je de naam langer dan komt deze niet goed in beeld.
 
===Via USB Stick===
Als je op 'Save RD File' klikt kun je een locatie op de computer zoeken en daar je bestand opslaan. Als je een USB stick hebt kun je deze uitkiezen en hier je bestand op zetten. Kies liefst een naam die uit 8 letters bestaat, hier gaat de lasersnijder beter mee om.
 
==Wat bijzonderheden==
===Scan en Cut===
Op het moment dat je de tekst een andere kleur geeft zie je in het overzicht rechts de kleur erbij komen. In het voorbeeldplaatje is dit rood zoals je ziet. Ook staat hier iets anders bij: 'Scan' in plaats van 'Cut'. Met 'Cut' snij je iets uit, in dit geval de zwarte kleuren. Met 'Scan' graveer je iets, in dit geval de rode kleuren.
Door in het overzicht rechtsboven nu een kleur te kiezen, kun je met de pijltjes rechts deze hoger of lager schuiven. Tip: Het is handig om eerst te graveren, en daarna pas te snijden! ==Hoe krijg je het naar de lasersnijder?== [[File:lightburn_save01.png]] Als je op 'Save RD File' klikt kun je een locatie op de computer zoeken en daar je bestand opslaan. Als je een USB stick hebt kun je deze uitkiezen en hier je bestand op zetten. Kies liefst een naam die uit 8 letters bestaat, hier gaat de lasersnijder beter mee om. Tip: Vergeet niet je USB stick netjes uit te werpen voordat je deze uit de computer trekt! ==De Lasersnijder===
Het meeste werk is nu gedaan. Op naar de lasersnijder. Als je niet weet hoe die werkt dan heb je geluk, er staat op deze wiki een mooie handleiding voor. Deze is erg uitgebreid en afhankelijk van wat je er al van weet en of hij vandaag al is gebruikt kun je sommige stukken overslaan en sommige juist niet. Kijk hier maar: [[Metaquip Lasersnijder]]
[[Category:OMA]]

Navigatiemenu